Κυκλάδες,Σαντορίνη
Αρχική σελίδα
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB

 
Κυκλάδες, Φολέγανδρος Κυκλάδες, Ιος
Δείτε :

Πόλη των Φηρών

Σαντορίνη   /  Η χαμένη Ατλαντίδα

Χωριό της Οίας

Η εποχή του χαλκού Τα νησιά της καμένης Ο καθηγητής Χρήστος Δούμας Η Ατλαντίδα
Θέματα ηφαιστείου Το ηφαίστειο τον 20ο αιώνα Οι ανασκαφές του Ακρωτηρίου Ατλαντίδα - Αίγυπτος

Σαντορίνη : Η πόλη της χαμένης Ατλαντίδας

Αιγαίο πέλαγος

Η Σαντορίνη έχει συνδεθεί με την Ατλαντίδα, την μυθική ήπειρο που βυθίστηκε στην θάλασσα, ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Το μυστήριο γύρω από την καταστροφή της μίας και την εξαφάνιση της άλλης, έχει απασχολήσει τους επιστήμονες εδώ και πολλές γενιές.

Οι αρχικές συζητήσεις για την Ατλαντίδα ξεκίνησαν από αναφορές που έχουν βρεθεί σε διαλόγους του Πλάτωνα 'Τιμαίος' (21 Ε – 25 Δ) και 'Κριτίας' (108 Ε – 121 Γ). Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο δικηγόρος Σόλων ο Αθηναίος επισκέφτηκε την Αίγυπτο (590 π.Χ), όπου του είπε για την ιστορία της Ατλαντίδας ένας ιερέας στο Σαΐς: 'μίας μεγάλης και θαυμάσιας πολιτείας που κυβερνούσε τα γύρω νησιά' και που όφειλε την δύναμή της στον πολιτισμό που είχε εξελιχθεί σε αυτήν.

Το βασίλειο αποτελούνταν από 2 νησιά, το 'μεγαλύτερο' και το 'μικρότερο' και υπήρχαν 10 πόλεις. Από αυτές μόνο οι 2 αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, η 'Μετρόπολη' και η 'Βασιλική Πόλη'.

Εν συνεχεία η Ατλαντίδα υπέστη φοβερό σεισμό και πλημύρα και βυθίστηκε ολοκληρωτικά στην θάλασσα. Ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι οδήγησαν τις μελέτες στο συμπέρασμα πως η χαμένη Ατλαντίδα δεν ήταν άλλη από την Σαντορίνη. Παρόλα αυτά με το πέρασμα των αιώνων, καθώς ο μύθος επαναλαμβανόταν, οι ειδικοί ξεκίνησαν τις διαφωνίες. Ο καθηγητής Μαρινάτος αναγνώρισε την Ατλαντίδα ως την Μινωική Κρήτη. Ίσως η Κρήτη ήταν το 'μεγάλο' νησί, η 'Βασιλική Πόλη', ενώ η Σαντορίνη, με την οποία η Κρήτη είχε δεσμούς, ήταν η 'Μετρόπολη' ή το 'μικρότερο' νησί.

Το ερώτημα εάν η Ατλαντίδα υπήρξε πραγματικά ή όχι παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο. 
Το νησί της Θήρας
Αρχική σελίδα

Σαντορίνη ή Θήρα / Η χαμένη Ατλαντίδα :
Σαντορίνη WEB PORTAL// Copyright © 2007 SANTORINI® Web Services. Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή, μέρους ή όλου χωρίς έγγραφη άδεια.